Quan i per què és important revisar la vista als nens?

Quan i per què és important revisar la vista als nens?

La infància està caracteritzada per un ràpid desenvolupament físic i neurològic del sistema visual. D’aquí la importància d’un examen visual a una edat primerenca.

Quan i per què és important revisar la vista als nens? Si els pares no han observat cap símptoma com podria ser: desviar un ull, mirar tancant un ull, torçar el cap al fixar la vista, apropar-se en excés per veure la televisió o al mirar contes o manifestar mal de cap, es recomanable fer la primera revisió cap als 5 anys.

En cas d’observar algun d’aquests símptomes, cal fer una revisió visual el més aviat possible.

PRIMERA REVISIÓ

La primera revisió cal fer-la amb un metge oftalmòleg que determinarà la salut ocular de l’ull (estat de la retina, nervi òptic, cristal·lí, còrnia….) i revisarà l’agudesa visual i determinarà si és necessari que porti ulleres. En cas que l’oftalmòleg confirmi que tot és correcte i els símptomes continuïn, cal fer una visita a l’optometrista que valorarà la resta d’habilitats visuals: la mobilitat ocular, la coordinació binocular, l’acomodació i la coordinació visuo-motora i perceptiva.

Les revisions visuals en infants cal fer-les a partir dels 5 anys i anualment. És precís assegurar-se de que el desenvolupament visual s’està duent a terme deforma correcte. El sistema visual no acaba de desenvolupar totes les seves habilitats visuals fins als 6 anys i, per exemple, una graduació alta que no es detecti a temps pot desencadenar una mala coordinació binocular, una ambliopia (ull gandul) o un estrabisme (desviació d’un ull). 

CONSEQUÈNCIES DE LES ALTERACIONS VISUALS

Les alteracions visuals que  no es diagnostiquen i, per tant no es tracten, poden tenir  conseqüències negatives en l’aprenentatge escolar: una mala mobilitat ocular pot ocasionar que el nen es perdi al llegir, una deficient coordinació binocular pot produir visió doble al treballar de prop o que tingui una incorrecta visió en 3D. Això passa en els estrabismes fent que els hi costi calcular les alçades, les distàncies i les velocitats i poden ser nens més maldestres en els esports que la resta. Una mala acomodació pot causar que el nen acabi veient borrós al llegir.

LA IMPORTÀNCIA DE LA PREVENCIÓ

La detecció i tractament a temps són essencials per eliminar amb èxit els efectes fisiològics adversos sobre el desenvolupament visual. I, potser encara és més important, reduir els efectes negatius sobre el desenvolupament cognitiu, emocional i psicosocial dels infants.

Article realitzat per Marta Codina
óptica optometrista i
membre de la Asociación Catalana de Optometría i Terapia Visual (ACOTV).